Novice

Lafarge Cement ponovno odprl vrata cementarne za javnost

Trbovlje, 20. julija 2012 – Lafarge Cement je danes organiziral že tradicionalni dan odprtih vrat, namen katerega je predstaviti delovanje trboveljske cementarne zainteresirani javnosti in prikazati proces proizvodnje cementa. Obiskovalcem so pokazali tudi industrijsko pot po tovarni, kjer so zabeleženi vsi dosežki cementarne v 136 letih delovanja.

Lafarge Cement Trbovlje je tudi letos povabil vse zainteresirane obiskovalce na dan odprtih vrat, s katerim želijo predstavniki cementarne omogočiti javno seznanitev s podrobnostmi njihovega delovanja. »Tudi s tem namenom smo lani skupaj s Turističnim društvom Trbovlje zasnovali Industrijsko pot po cementarni. Ta na slikovit način prikaže posamezne postopke pri proizvodnji cementa, hkrati pa predstavi tudi prizadevanja Lafarge Cementa za zmanjšanje vpliva na okolje. Dan odprtih vrat se nam zdi dobra priložnost za predstavitev našega dela in tudi javni pogovor o aktualnih zadevah,« je ob robu dogodka povedal direktor trboveljske cementarne Janusz Miluch.

Poleg članov Društva upokojencev cementarne Trbovlje, ki skrbijo za vodenje skupin po industrijski poti, so na vprašanja zainteresiranih odgovarjali tudi predstavniki cementarne. Skupinam obiskovalcev so se pridružili
tehnični direktor Dušan Škalički, vodja kakovosti in sveta delavcev Desanka Petrič in vodja komuniciranja Andrej Sopotnik. Dan odprtih vrat odraža prizadevanja družbe Lafarge Cement za komunikacijo s predstavniki lokalnega okolja in drugimi zainteresiranimi. Glede tega je tehnični direktor Dušan Škalički na dogodku dodal: »Celotne finančne investicije in prizadevanja zaposlenih nas uvrščajo med okoljsko najbolj učinkovite cementarne znotraj skupine Lafarge in tudi v primerjavi z drugimi. Javnost se je na dogodku lahko na lastne oči prepričala, da uporabljamo najboljše možne tehnologije na področju proizvodnje cementa ter da si že vrsto let prizadevamo za minimiziranje vplivov na okolje.«

V letu 2012 je sicer trboveljska cementarna na svoji industrijski poti gostila že preko 450 obiskovalcev iz vrst šol, fakultet, lokalne skupnosti, lani pa skupno 935. Med obiskovalci so tudi tujci, veliko zanimanje za obisk pa vlada predvsem med šolami in turističnimi društvi. Nedavno je cementarna gostila skupini srednješolcev iz Slovenije in Francije, ki so bili nad videnim navdušeni.

Trenutno trboveljska cementarna obratuje v manjši meri, tako da večji del potrebnega klinkerja za proizvodnjo cementa zaradi stroškovne učinkovitosti dovažajo iz sestrskih cementarn iz Avstrije in Madžarske. Sicer pa njeno delovanje poteka v skladu z najnovejšimi smernicami korporacije Lafarge na področju družbene odgovornosti. Skupina Lafarge je namreč junija letos sprejela »Trajnostne ambicije 2020«, v katerih se je zavezala k uresničevanju 34 zavez na področju trajnostnega razvoja. Zaveze, ki so vezane na tri področja - družbeno, ekonomsko in okoljsko – so podkrepljene z jasnimi merljivimi cilji. Skupina Lafarge se je sicer že drugo leto zapored uvrstila med top 10 izmed 500 gospodarskih družb, ki jih ocenjujejo v okviru projekta »Carbon Disclosure Project« kot priznanje njeni strategiji in praksi za preprečevanje globalnega segrevanja. Poročilo o trajnostnem razvoju Skupine Lafarge je na voljo na www.lafarge.com.