Novice

Direktor Lafarge Cement na posvetu FDI Summit

Trbovlje, 17. september 2013 - Na današnjem posvetu o neposrednih tujih investicijah v Sloveniji FDI Summit 2013 je sodeloval tudi direktor Lafarge Cement Haimo Primas. Na panelu z naslovom »Zakaj še vedno investirati v Slovenijo?« je skupaj z drugimi predstavniki tujih investitorjev razpravljal o tem, zakaj je še vedno vredno investirati v Slovenijo. Med drugim so opozorili na to, da bi morali v Sloveniji zgraditi več zaupanja do tujih investitorjev.

Neposredne tuje investicije so pomembne za ponoven zagon gospodarske rasti v Sloveniji. Tega se zaveda tudi slovenska vlada, ki po besedah premierke Alenke Bratušek podpira tuje investicije, ki bodo povečale stabilnost našega gospodarstva, znižale brezposelnost in povečale dobrobit vseh državljanov. Koliko je pri vabljenju tujih investitorjev in ponovni vzpostavitvi kredibilnosti Slovenije na mednarodnih kapitalskih trgih uspešna, so poskušali ugotoviti razpravljavci v dopoldanskem delu posveta.

Kako Slovenijo kot investicijsko priložnost vidijo tuji investitorji v praksi, pa so ugotavljali predstavniki tujih investitorjev v Sloveniji, med njimi tudi direktor Lafarge Cement Haimo Primas. Razpravljavci so med prednostmi Slovenije izpostavili izobraženo delovno silo in poznavanje trgov v jugovzhodni Evropi. Po drugi strani pa bi morali v Sloveniji, če želimo pritegniti več tujih investicij, zgraditi več zaupanja do tujih investitorjev. Haimo Primas je ob tem opozoril, da moramo pospešiti procese odločanja. Trboveljska cementarna namreč že več let čaka na dokončno rešitev postopka dodelitve okoljevarstvenega dovoljenja. "Nekomu, ki želi investirati, je težko čakati več let na odločitve," je dejal. Poudaril je, da je Lafarge od vstopa v trboveljsko cementarno vložil več kot 30 milijonov evrov, pri čemer ne zasleduje le finančnih učinkov, ampak tudi odgovornost do okolja.

Tema letošnjega srečanja FDI Summit je bila "Jasna vizija za prihodnost", s katero so želeli udeleženci izpostaviti, da neskončna in pogosto samouničujoča politična razprava ni tisto, kar Slovenija potrebuje v tem času, ampak potrebuje takojšnje udejanjanje aktivne gospodarske politike in sprejem strukturnih sprememb.



Direktor Lafarge Cement Haimo Primas je z drugimi predstavniki tujih investitorjev razpravljal o tem, zakaj je še vedno vredno investirati v Slovenijo.