Družbena odgovornost

Industrijska pot po cementarni

 Zavedamo se, da naša dejavnosti odpira številna vprašanja tako pri lokalnih prebivalcih kot tudi širše. Prizadevamo si za odprt odnos z zainteresiranimi javnostmi, zato imamo naša vrata odprta za vse, ki bi želeli obiskati našo tovarno in od blizu spoznati proizvodne procese. V skladu s temi prizadevanji smo odprli tudi Industrijsko pot za obiskovalce, ki si preko sedmih ključnih točk lahko ogledajo cementarno.

V zadnjih dveh letih si je trboveljsko cementarno ogledalo več kot dva tisoč gostov, predvsem šol, družin naših zaposlenih in upokojencev. Želeli bi, da bi nas obiskalo več lokalnih prebivalcev, predstavnikov strokovne javnosti, okoljevarstvenikov in drugih, ki vas skrbi vpliv cementarne na okolje. Vabljeni ste vsi, ki bi nas želeli podrobneje spoznati! Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja. V podjetju menimo, da je industrijska pot po cementarni dobrodošla ne le za podjetje samo, temveč za celotno Zasavje, saj je hkrati poživila turistično ponudbo naših krajev. Za uspešno izvedbo projekta skrbi skupina zaposlenih v podjetju, strokovnjakov na predstavljenih področjih proizvodnje cementa.Na podlagi dobrih praks s strani drugih podjetij - organizatorjev dnevov odprtih vrat smo se v letu 2013 odločili, da šole spodbudimo k obisku cementarne in tudi Trbovelj z delnim financiranjem stroškov obiska (prevoz in malica). S to gesto smo želeli tudi v zaostrenih gospodarskih razmerah, ki jih občutijo tudi šole in učenci, stopiti naproti našim obiskovalcem. Leto in pol po otvoritvi industrijske poti smo lahko zadovoljni z obiskom. Verjamemo, da na takšen način obiskovalci zelo od blizu spoznajo delovanje obrata in tudi njegove učinke na okolje. Tako si lahko na osnovi pridobljenih informacij ustvarijo svojo sliko o cementarni. Pri projektu so bili uporabljeni betonski elementi partnerjev trboveljske cementarne, za informacijske elemente ob poti pa je poskrbelo lokalno, zasavsko podjetje. Industrijska pot je bila uradno odprta 13. oktobra 2011, ko smo obeležili 135 let delovanja trboveljske cementarne.

Prijava
Termini ogledov: vodeni ogledi do nadaljnjega niso možni. 

Posamezniki Skupine
Turistično društvo Trbovlje
Tel: 041 899 960
E-mail: turisticno.drustvo.trbovlje@siol.net
Lafarge Cement Trbovlje
Tel: 03 56 52 300
E-mail: info@lafarge.si

Velikost skupin: najmanj 10, največ 60 obiskovalcev (največ 3 skupine po 20 obiskovalcev). Na ogledu je obvezna uporaba zaščitne čelade, odsevnega jopiča, ki ju obiskovalci dobijo ob vstopu in zaprtih čevljev.

Podrobneje o industrijski poti pa v njeni zloženki. Dokument New window  (P.D.F.- 3.160 Kb)

Industrijska pot po cementarni Trbovlje Lafarge

Prva točka: predstavitev pridobivanja surovine. Tu izveste vse o načinu pridobivanja surovine, opremi kamnoloma, zgradbi tal, fosilih, rehabilitaciji kamnoloma.Tretja točka: kontrolna soba.Četrta točka: točka za počitek in sprehod skozi zgodovino. Na informativnih tablah izveste več o zgodovini cementarne, naših okoljskih zavezah in Skupini Lafarge.Peta točka: zaključne faze proizvodnje cementa. Predstavljamo skladišče klinkerja, mletje cementa, cementne dodatke, skladiščenje cementa in prodajni program trboveljske cementarne.Šesta točka: odprema cementa. Obiskovalci spoznate odpremo cementa, ki poteka v vrečah ali v rinfuzi.Sedma točka: okoljska prizadevanja cementarne. Odžveplevalno napravo si obiskovalci ogledate že na drugi točki, na zaključek ogleda pa predstavimo še napravo redukcijo dušikovih oksidov in alternativna goriva.