Novice

Lafarge Cement se je resno lotil projekta izboljšanja zunanje podobe cementarne

Ureditev zunanje podobe cementarne je del sanacijskega načrta cementarne. Poleg asfaltiranja notranjih površin v proizvodnji, smo začeli z rušenjem stare stavbe priprave premoga. V ta namen smo pripeljali enega najbolj varnih in največjih rušilnih strojev v Evropi, ki je v lasti trboveljske družbe Selkopt. Ob tem stroju lahko dela v cementarni nemoteno potekajo.

V trboveljskem Lafarge Cementu smo se v okviru sanacijskega programa – natančneje: projekta notranje ureditve tovarne – odločili porušiti večkot pol stoletja staro stavbo priprave premoga.

Na 30 milijonov tolarjev ocenjena rušitvena dela smo zaupali trboveljski družbi Sekopt, ki se je včeraj s svojo najnovejšo pridobitvijo, dva milijona evrov vrednim specialnim strojem za rušenje objektov (japonske izdelave), lotila odstranjevanja prvih ton betona in železa. Po podatkih odgovornega za tehnično vodenje in izvajanje del v Sekoptu Janeza Zakonjška bodo rušitvena dela trajala mesec dni, v tem času pa se bodo morali spopasti kar s 5000 tonami gradbenih odpadkov. Od teh jih bodo 4000 ton reciklirali, le tisoč pa odložili na deponijo. Specialni stroj za rušenje objektov premore namreč tudi reciklirno linijo. Medtem ko bo Sekopt železo prodal Dinosu, bodo iz odpadnega betona »pridelali« štiri različne vrste frakcij – ena bo primerna za posipanje cest, druga za drenažo, tretja za gradnjo nasipov ali cest.

Na mestu stare stavbe priprave premoga, velikem večkot tisočkvadratnih metrov, bomo zgradili pokrit prostor za skladiščenje vhodnih surovin.

Slike so na voljo v galeriji.