Novice

Lafarge Cement Trbovlje vložil odgovor na pritožbi

Lafarge Cement Trbovlje je včeraj vložil odgovor na pritožbi stranskih udeležencev zoper okoljevarstveno dovoljenje, izdano s strani ARSO v januarju 2014.

Okoljevarstveno (IPPC) dovoljenje določa vse pogoje, v skladu s katerimi mora tovarna obratovati pri proizvodnji cementa. Zavrnitev pritožb stranskih udeležencev in potrditev dovoljenja s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje bo omogočila nadaljevanje proizvodnje cementa na tej lokaciji tudi v prihodnje. V nasprotnem primeru bo Lafarge primoran prilagoditi prihodnji obseg poslovanja v Sloveniji.

Generalni direktor Lafarge Cement Trbovlje, Haimo Primas, pojasnjuje:

"V januarju prejeto okoljevarstveno dovoljenje ni zgolj v celoti usklajeno z evropskimi standardi: gre za eno najstrožjih dovoljenj izdanih cementarnam, zlasti v zvezi z ravnmi emisij. Kljub temu smo v podjetju, zahvaljujoč znanju in strokovnosti osebja v tovarni ter znatnim naložbam, ki jih je izvedel Lafarge v zadnjih 10 letih (preko od 33 milijonov €), pripravljeni na postavljene zahteve.

"Od Ministrstva pričakujemo, da pritožbi stranskih udeležencev zavrne in nam omogoči proizvodnjo cementa, ki je vrsto let prispevala k slovenskemu gospodarstvu in bi morala s tem nadaljevati tudi v prihodnje .''

Poleg tega je gospod Primas opozoril tudi na nesprejemljivo raven komuniciranja s strani nasprotnikov tovarne ob pritožbi na odločitev ARSO:

"Z ekipo naših zaposlenih v Sloveniji smo odločeni ostati neprizadeti ob takšnih taktikah ustrahovanja in bomo ohranili konstruktiven dialog z uporabo dejstev in podatkov neodvisnih in s strani države certificiranih strokovnih institucij. Žal so naši nasprotniki pogosto svoje argumente spustili na raven osebnih zlorab in njihove najnovejše komunikacije ohranjajo takšen pristop. "