Novice

Minister Podobnik na obisku pri Lafarge Cementu v Trbovljah

S predsednikom uprave Lafarge Cementa Francijem Blaznekom sta na delovnem kosilu spregovorila o ekološki sanaciji in razvoju regije  
 
Trbovlje, 21. junij 2006 – V okviru obiska vlade Republike Slovenije v Zasavju je danes trboveljski Lafarge Cement obiskal minister za okolje in prostor Janez Podobnik. Z gostiteljem, predsednikom uprave Lafarge Cementa Francijem Blaznekom, si je ogledal cementarno, na delovnem kosilu pa sta govorila o ekološki sanaciji in nadaljnjem razvoju regije.
 
Lafarge Cement intenzivno izvaja sanacijski program, saj mora do leta 2007 zadostiti strožjim okoljevarstvenim kriterijem proizvodnje, ki jih prinaša evropska zakonodaja. Bistven del te sanacije je investicija v odžveplevalno napravo, o kateri sta minister Janez Podobnik in predsednik uprave Lafarge Cementa Franci Blaznek govorila že na lanskem srečanju v Trbovljah. Odžveplevalna naprava bo omogočila stabilizirati emisije žveplovega dioksida in minimalizirati prašenje, ki se pojavlja ob prekinitvah proizvodnje v cementarni. Sogovornika sta na današnjem srečanju ugotovila, da sanacijski program poteka po načrtih in izrazila upanje, da bodo vsi potrebni postopki za začetek same gradnje naprave čimprej stekli.
 
Eden izmed pomembnih ciljev cementarne je tudi zmanjševanje stroškov, pri čemer je pomemben dejavnik uvajanje alternativnih goriv. Minister in gostitelj sta se strinjala, da bo možno po okoljski sanaciji cementarne tudi resneje razmišljati o uporabi tovrstnih goriv, ki jih uvaja velika večina cementarn po svetu.
 
'Gradnja odžveplevalne naprave pomeni zadnje dejanje sanacijskega načrta, ki smo ga javnosti predstavili in mora biti končan v letu 2007 po evropski zakonodaji. Takrat bodo morale biti vse emisije žveplovega dioksida pod zakonsko mejo 400 mg/m3,' je ob tej priložnosti dejal Franci Blaznek,  predsednik uprave Lafarge Cementa.'Ohranjanje konkurenčne prednosti naše cementarne in sledenje našega trajnostnega razvoja pa je na drugi strani možno le z zniževanjem stroškov in počasen prehod na dodajanje alternativnih goriv. Pri trajnostnem razvoju celotne regije pa Zasavci lahko upravičeno pričakujemo podporo naše vlade.'