Novice

Sporočilo zaposlenih medijem

Trbovlje, 27. avgusta 2008 - v nadaljevanju objavljamo sporočilo zaposlenih medijem

Spoštovani!

V imenu zaposlenih družbe Lafarge cement-cementarna Trbovlje vam pošiljamo tale dopis in upamo, da ga boste vsaj prebrali in nam prisluhnili. Vemo, da ste v zvezi z našo tovarno do sedaj prejemali le klice na pomoč s strani EKO kroga ter nekaterih posameznikov, ki si »prizadevajo« ohraniti čisto okolje v Zasavju, vendar v vseh člankih, ki smo jih do danes lahko videli ali prebrali smo prikazani skoraj kot morilci, podkupovalci in velik onesnaževalec brez srca, ki si prizadeva samo za dobiček in popolnoma nič drugega.

Verjemite, da smo zaposleni po objavi takšnih člankov globoko pretreseni in prizadeti. Tudi nam ni vseeno kakšen zrak dihamo mi in naši otroci zato v naši družbi zremo v prihodnost, gradimo naprave za zmanjšanje onesnaževanja čeprav že sedaj dosegamo rezultate izpod vseh mejnih vrednosti. Vsi zaposleni se strinjamo z vsemi, ki si prizadevajo, da bi bilo Zasavje čisto vendar bodimo objektivni in si poglejmo v oči. Naša tovarna res ustvarja dobiček tako kot je želja vsakega delodajalca ne glede na vrsto lastništva vendar se v naši tovarni nenehno nekaj dograjuje in dopolnjuje na temo ekologije, to pa so seveda stroški, ki nam velik del dobička spremenijo v čistejši zrak. Povedati je potrebno, da si zaposleni svoje plače zaslužimo z trdim delom na trgu, ki ocenjuje našo uspešnost in vsako napako kaznuje, medtem ko glavni nasprotniki živijo v varnem zavetju državne službe. Poleg tega pa si stalno prizadevamo za izboljšanje zraka v Zasavju in rezultati so več kot očitni. Le kaj so ekologi storili v vsem tem času za čistejši zrak razen tega, da se nekateri posamezniki želijo uveljaviti preko medijev na račun tistih, ki pošteno delamo.

V naši tovarni se nekateri zelo dobro spominjajo kakšno stanje je bilo v okolici tovarne še pred petnajstimi leti, ko v neposredni bližini ni raslo nobeno drevo. Zaposleni smo z prihodom francoskega lastnika spoznali, da je njihova strategija usmerjena predvsem na varnost zaposlenih in ekologijo. Če primerjamo samo stare in današnje fotografije cementarne in okolice je lahko vsakemu zagovorniku ekologije jasno, da so naša prizadevanja resnično dosegla visoke rezultate zato nikakor ne razumemo novinarjev, urednikov in vseh, ki si močno prizadevajo blatiti naš z žulji dosežen rezultat. Zaposleni se sprašujemo kako je mogoče, da lahko nekdo, ki razpolaga z podatki izpred deset ali več let nazaj, enostavno potrka na vrata časopisne ali televizijske hiše, pove svojo zgodbo in »senzacija« je takoj objavljena. Ali novinarji res lahko objavite vse kar vam pride pod roke? Ali se sploh zavedate kakšno škodo lahko z objavo nepreverjenih in zavajajočih podatkov povzročite neki družbi ali posamezniku? Vaših dejanj ne razumemo drugače kot novinarska bitka za honorar oziroma preživetje-ne glede na resničnost podatkov.

Naj povemo, da ta dopis nima ciničnega priokusa do novinarjev in urednikov, zaposleni želimo samo pokazati, da smo resnično prizadeti, ko prebiramo članke in gledamo razne oddaje v katerih smo glavni igralci. Najbolj žalostno pri vsej zadevi pa je to, da so najbolj glasni ravno tisti, ki nimajo nikjer javno objavljenih podatkov o izpustih iz njihovih tovarn. Koliko časa se bodo še skrivali za cementarno Trbovlje in termo elektrarno Trbovlje, ki si edini v Zasavju prizadevata ohraniti čist zrak z gradnjami filtrov in čistilnih naprav.

V imenu zaposlenih vas tudi seznanjamo z dejstvom, da se ekologi niso še nikoli odzvali na naša številna vabila, da bi si skupaj ogledali tovarno, da si pogledamo v oči in si nalijemo čistega vina. Tega jim ni potrebno storiti saj ne potrebujejo resnice dokler novinarji objavljajo kar se jim zdi aktualno. Dokler bodo lahko predstavniki EKO kroga javno obtoževali razne agencije, zavode in posameznike jim ni potrebno poznati resnice.
V upanju, da nismo naleteli na gluha ušesa vas prosimo, da pred objavo člankov o naši tovarni prisluhnete tudi nam zaposlenim-Zasavčanom, ki nam ni vseeno za prihodnost cementarne Trbovlje in naših otrok. Vedite, da smo vam na razpolago v vsakem trenutku povedati tudi drugo plat zgodbe.


S spoštovanjem

v imenu zaposlenih:
Izvršni odbor Sindikata LCCT
Marin Etbin