Novice

Podaljšali smo sponzorsko pogodbo z RK in NK Rudar

Trbovlje, 10. septembra 2008 - Janez Žlak, predsednik Nogometnega kluba Rudar Trbovlje, in Boštjan Pušnik, predsednik Rokometnega kluba Rudar Trbovlje, sta danes z Lafarge Cementom podaljšala sponzorsko pogodbo. Ob podpisu pogodb sa predstavila načrte za prihodnost - cilj Nogometnega kluba Rudar je stabilizacija kluba ter nadaljevanje dobrega dela z mladimi selekcijami, glavni cilj Rokometnega kluba Rudar v letošnji sezoni pa je obstanek v prvi rokometni ligi. Za podaljšanje sodelovanja z omenjenima kluboma smo se odločili predvsem zaradi njihovega kvalitetnega dela z mladimi. 

Nogometna tradicija v Trbovljah sega v leto 1922. NK Rudar Trbovlje, ki je nogometni Evropi dal kar nekaj znanih nogometašev, je bil sicer pred petimi leti na robu propada, nato pa se je skupina nogometnih navdušencev odločila, da bo postavila trdne temelje in začela na novo. Tako so postavili piramido trenerjev in selekcij od najmlajših nogometašev do članov. Danes klub šteje približno dvesto igralcev. Vse selekcije do štirinajstega leta igrajo v najvišjem možnem rangu v svoji starostni skupini. Kadeti in mladinci igrajo vidno vlogo v drugi državni ligi.

Poudariti velja, da je bilo kljub ne ravno zavidajočim pogojem, ki so jih imeli pri NK Rudar Trbovlje, to društvo z največ mladimi športniki v celotnem Zasavju in klub z največ gledalci na tekmah. Prav to je spodbudilo nekatere nekdanje igralce Rudarja, da so se vrnili kot trenerji in prevzeli stvari v svoje roke, z željo, da klub ne propade in da ga v okviru danih možnosti skušajo popeljati na pota, kjer je bil dolga desetletja. Zato so s skupnimi močmi naredili še korak naprej in se odločili za obnovo nogometne površine, saj je bila ta zaradi obremenjenosti v katastrofalnem stanju. Tako je v Trbovljah nastala igralna površina z umetno travo, na dodatno osvetlitev terena pa še čakajo.
 
Začetki Rokometnega kluba Rudar segajo v leto 1952, ko sta moška in ženska sekcija tekmovali v velikem rokometu. Prvi uspeh je prišel v sezoni 1955/1956, ko so ženske postale državne prvakinje. Leto kasneje je to uspelo tudi moškim. Leta 1958 se je pri Rudarju začel igrati rokomet, kakršnega poznamo še danes, in tudi v njem so bili Trboveljčani v državnem vrhu, saj so v sezoni 1963/1964 osvojili naslov državnega prvaka in se uvrstili v zvezno ligo, v kateri so se obdržali tri sezone. Po krizi, ki je trajala skoraj 20 let, se je Rudar v prvo republiško ligo vrnil leta 1984 in se v sezoni 1990/1991 v zgodovino zapisal kot zadnji republiški prvak Slovenije.

V samostojni Sloveniji je Rudar v prvi ligi igral od leta 1991 do 1997 in od 1999 do danes. Vmes je igral v drugi ligi. Dvakrat je nastopil v Pokalu EHF, leta 1995 je izpadel proti TV Grosswallstadtu, leta 2003 pa proti RK Preventu. Najvišja uvrstitev v slovenskem prvenstvu: 4. mesto v sezoni 1994/95.

V obeh klubih se zavedajo pomena športa v vsaki družbi, zato ne želijo le vzgajati dobrih nogometašev in rokometašev, temveč želijo vzgojiti predvsem dobre športnike. Njihovo vodilo je, da se z delom, vero vase in v svoje sposobnosti ter s pozitivnim razmišljanjem da spreminjati svet na boljše, kjer bo več veselja in zadovoljstva.

Lafarge Cement s sponzoriranjem in donatorstvom v zasavskem okolju prispeva k razvoju posameznih področij, kot so šport, kultura, zdravstvo in izobraževanje ter predvsem skrbi za okolje. Pri tem upošteva interese zaposlenih, lastnikov, okolja in poslovnih partnerjev.

Več fotografij najdete v galeriji.