Novice

Lafarge UK se je predstavil na Okoljski konferenci 2008

Trbovlje, 28. novembra 2008 – Včeraj je v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju potekalo tradicionalno Okoljsko srečanje 2008, ki ga časnik Finance organizira v sodelovanju z Ekološkim skladom Republike Slovenije. S predavanjem Chrisa Etteryja, vodja korporativnih komunikacij v britanskem Lafargeu, se je na srečanju s primerom dobre prakse predstavilo tudi sestrsko podjetje trboveljske cementarne Lafarge UK.

Lafarge UK je na področju gradbeništva vodilno podjetje z najvišjim indeksom družbene odgovornosti in eno prvih podjetij v Evropi, ki je doseglo akreditacijo za okoljske standarde ISO 9001 za več cementarn hkrati. Dolgoletno prakso doseganja okoljske sprejemljivosti v britanskem Lafargeu je na Okoljskem srečanju 2008 predstavil vodja korporativnih v Lafarge UK Chris Ettery. Dobro okoljsko prakso je razložil na primeru zamenjave fosilnih goriv z alternativnimi. S tem ukrepom so namreč v britanskem Lafargeeu zmanjšali obseg industrijskih odpadkov za 80 odstotkov. Za uspešen projekt so prejeli številne nagrade: nagrado za eko učinkovitost (Awards for Excellence 2007), nagrado EMAS 2007 (Eco management and Audit Echeme) in nagrado za odličnost Business in the Community, ki jim jo je podelil Al Gore. Uvajanje alternativnih virov energije pa je kot način razbremenjevanja okolja v Evropi vedno bolj pogosta praksa, po besedah članice Evropske komisije Karoline Fras pa je v državah članicah EU ne le priporočljiva praksa, ampak v bližnji prihodnosti celo neizogibna praksa.

Okolje pa se trudijo razbremeniti tudi v trboveljskem Lafargeu. V kategoriji Okolju prijazen postopek so tekmovali tudi s projektom Zaprt sistem dogrevanja dimnih plinov pri razžvepljevalni napravi. Ta skupina sicer po podatkih organizatorjev do sedaj ni imela veliko prijav, letos pa se je za nagrado v tej kategoriji potegovalo kar šest kandidatov. »V zadnjih nekaj letih si v cementarni še posebej prizadevamo izboljšati okoljvarstvene parametre in projekt razžvepljevalne naprave je bil eden izmed takih ukrepov. Emisije žveplovega dioksida so se zaradi visoke vsebnosti piritnega žvepla v surovini povečale, zato smo morali iznajti način, ki bi cementarni omogočil nadaljnjo delovanje na okoljsko sprejemljiv način,« je prijavo na razpis v tej kategoriji utemeljila Petra Kajič, vodja oddelka za ekologijo v Lafarge Cementu.

Kajičeva je bila skupaj z Romanom Petelinom, vodjo proizvodnje v trboveljski cementarni, letos s projektom Zaprt sistem razžvepljevalne naprave z dogrevanjem izstopnih dimnih plinov že dvakrat nagrajena. Gospodarska zbornica Slovenije ga je med najboljšimi inovacijami nagradila z zlatim priznanjem na regionalni in bronastim na državni ravni. Ob zagonu čistilne naprave so se namreč emisije žveplovih dioksidov znižale za več kot 90 odstotkov, emisije prahu pa za približno 30 odstotkov.

Sistem razžvepljevalne naprave z dograjevanjem z vročimi plini je zaščiten na področju skupine Lafarge. Analogno napravo z dograjevanjem z vročimi plini načrtujejo tudi v Lafarge Beočin v Srbiji. Po mnenju Kajičeve pa je bi bila nadgradnja razžvepljevalnih naprav lahko implementirana tudi v drugih vejah industrije, kjer nastaja odpadna toplota, na primer papirni industriji.

V kategoriji okolju prijazni postopki je bil na včerajšnjem srečanju z okoljsko nagrado nagrajen Tehnološko okoljski center za postopek predelave odpadnega papirniškega mulja v absorbcijsko sredstvo za čiščenje vodnih površin pri nesrečah.

Več informacij:
Lafarge Cement Trbovlje, telefon: 03 565 24 00, 03 56 52 325 ali 030 300 618,
info@lafarge.si, andrej.sopotnik@cement-trb.lafarge.com, ali eva.strohmaier@imeldaogilvy.si,
www.lafarge.si