Novice

Lafarge Cement bo gradil odžveplevalno napravo

Lafarge Cement  bo v Trbovljah gradil odžveplevalno napravo. Investicijo, ki bo trajno rešila problem emisij žveplovega dioksida in bo stala okoli 9 milijonov Evrov, je odobrila matična družba Lafarge.

Lafargova prizadevanja za čistejšo proizvodnjo podpira tudi minister za okolje in prostor g. Janez Podobnik .
V Lafarge Cement se zavedajo pomembnosti ohranjanja okolja ter sožitja z naravo in okoliškimi prebivalci. Eden pomembnejših ciljev, ki so si jih zadali že v lanskem letu, je zmanjšanje emisij žveplovega diksida, ki pa bo v prihodnosti laže dosegljiv. Sanacijski načrt, ki bo realiziran v letu 2007, predvideva emisije žveplovega dioksida pod zakonsko mejo 400 mg/m3. V skladu s tem bodo v Trbovljah zgradili odžveplevalno napravo v vrednosti okoli 8 milijonov evrov. To investicijo je sedaj dokončno potrdila tudi Skupina Lafarge, lastnik cementarne v Trbovljah.

Odžvepljevalna naprava deluje na osnovi mokrega čiščenja dimnih plinov pred izpustom v zrak. Mešanica vode in kalcijevega karbonata se razpršuje v tok dimnih plinov tako, da absorbira žveplov dioksid. Stranski produkt teh kemijskih reakcij je mavec, ki ga v cementarni uporabljajo v proizvodnji cementa. Cementarna bo tako bistveno zmanjšala emisije žveplovega dioksida v zrak in s tem nadaljevala izpolnjevanje ciljev sanacijskega programa. Natančnejši načrt gradnje pa bo medijem in strokovni javnosti lahko predstavljen v septembru 2005.

Lafargova prizadevanja za zmanjševanje onesnaževanja okolja podpira tudi minister za okolje in prostor Janez Podobnik. Na nedavnem obisku se je zavzel za izgradnjo odžveplevalne naprave in izrazil prepričanje, da se bo začela graditi čimprej. Spremljal bo napredovanje investicije, po izboljšanju ekološke situacije pa se bo z vodstvom Cementarne pričel pogovarjati tudi o uporabi alternativnih goriv. Vodstvo cementarne je po obisku g. Podobnika v cementarno uradno povabilo tudi Ekokrog. Predstavnikom trboveljskega ekološkega društva bodo predstaviti rezultate sanacijskega programa ter načrte v zvezi z gradnjo čistilne naprave.