Novice

Lafarge Cement Trbovlje pozdravlja pobudo ministra dr. Roka Žarnića

Trbovlje, 25. novembra 2010 - Na včerajšnji novinarski konferenci je minister za okolje in prostor ponudil Zasavcem, da izberejo in predlagajo neodvisne strokovnjake bodisi iz Slovenije ali tujine, ki bodo po lastni presoji opravili revizijo vseh postopkov, dosedanjih meritev emisij in opravili tudi neodvisne meritve in analize obremenjevanja okolja v Zasavju ter dejanskega vpliva cementarne na okolje. Ministrstvo je strokovnjake in njihove neodvisne revizije pripravljeno tudi plačati. Lafarge Cement Trbovlje to pobudo ministra pozdravlja, saj v cementarni nimamo nobenega razloga, da bi kakorkoli dvomili v rezultate, revizij ali dodatnih meritev in analiz. Prepričani smo, da bi rezultati dodatnih meritev in analiz samo še dodatno potrdili argumente, in dejstva, ki jih javnosti predstavljamo v cementarni in potrdili tudi ugotovitve vseh okoljskih strokovnjakov ter pristojnih organov v Sloveniji, da cementarna obratuje popolnoma v skladu z evropsko in slovensko zakonodajo ter okoljskim dovoljenjem.

Z obžalovanjem smo iz medijev izvedeli, da je gospod Uroš Macerl pobudo ministra že zavrnil. To nas ni presenetilo, saj je omenjeni gospod v preteklosti zavračal tudi podobne ponudbe s strani cementarne. Pred leti je cementarna že predlagala društvu Ekokrog, da predlagajo pooblaščeno institucijo, ki je po njihovem mnenju dovolj kredibilna, da bi neodvisno opravljala trajni monitoring emisij v cementarni, vendar so to ponudbo zavrnili.

Z včerajšnjo reakcijo gospoda Macerla smo torej dobili še eno potrditev, da samozvanim okoljevarstvenikom ni do ugotavljanja resničnih dejstev. Rezultati neodvisne strokovne revizije ter analiz bi namreč zelo jasno pokazala vsa zavajanja in manipulacije podatkov, ki so jih zadnja leta uporabljali v društvu za dosego svojih ciljev, ki nimajo nobene zveze z varovanjem okolja in zdravja ljudi. V cementarni obžalujemo dejstvo, da so s svojimi zavajanji in manipulacijami dejansko uspeli v prebivalce Zasavja zasaditi strah glede okolja v katerem živijo. Predvsem pa ta razumljiv strah ljudi usmeriti na eno samo podjetje.

V Lafarge Cementu Trbovlje bomo še naprej tvorno sodelovali z vsemi, ki se dejansko zavzemajo za čistejše okolje in vsakemu, ki se bo želel na lastne oči prepričati o našem delovanju, vedno odprli vrata. Samozvani okoljevarstveniki se tako kot na ministrov, v preteklosti tudi na naša vabila za obisk in pogovor niso odzivali. Vse bolj je tudi jasno zakaj ne.