Novice

Ob dnevu zemlje je 350 mladih iz Trbovelj posadilo drevesa v kamnolomu Plesko

V tednu, ko obeležujemo svetovni dan Zemlje, smo v sodelovanju s turističnim društvom Trbovlje pripravili zanimivo okoljsko akcijo. Povabili smo trboveljske osnovnošolce, ki so na območjih našega kamnoloma Plesko v Trbovljah, kjer smo s pridobivanjem surovine prenehali, zasadili 350 dreves. Akcijo smo poimenovali Posvojimo drevo, saj želimo, da bi mladi v prvih tednih po zasaditvi tudi skrbeli za svoje drevo ter spremljali njihovo rast.

Akcija sovpada z mednarodnim letom gozdov. Sajenje dreves je potekalo tudi ob pomoči strokovnjakov iz Zavoda za gozdove Republike Slovenije, med zasajenimi vrstami pa so bile lipe, divje češnje, breze in akacije. Večinoma cvetoča drevesa bodo hkrati pripomogla k lepši okolici, ter nudile življenjski prostor žuželkam in pticam.

V letošnjem letu bomo v kamnolomu zasadili skupno kar tisoč dreves. S tem bomo dodatno zmanjšali vpliv pridobivanja surovine na naravno okolje: znižano bo prašenje, erozija, ter omogočeno novo življenjsko okolje za rastline in živali. Sajenje dreves smo izvedli v sklopu aktivnosti za rehabilitacijo kamnoloma, ki smo jo pričeli v lanskem letu z zasaditvijo 220 dreves, letos pa smo v del zasaditve vključili tudi lokalno skupnost.

Nekaj utrinkov iz sajenja dreves je na voljo v galeriji.